Site icon היחידה לשירותים נוטריונים

NDA – מה זה ולמה הוא חשוב?

קרדיט תמונה: freepik

כשאנחנו מנהלים משא ומתן עם גורם מסוים, הרבה פעמים, בוודאי כשמדובר על משא ומתן עסקי, הרבה פעמים ברצוננו לשמור את כל הפרטים והמידע המועבר בין הצדדים בסוד, כך אף גורם חיצוני לא ייחשף אליו ולא יעשה בו שימוש. לכן אנחנו דורשים, כפי שהצד השני דורש מאיתנו, לשמור על סודיות.

זו אחת הסיבות מדוע נהוג לחתום על הסכם סודיות NDA. מדובר באחד ההסכמים החשובים ביותר בעולם העסקים ולא רק בו אלא גם בעולמות תוכן אחרים. הסכם זה עוזר לשני הצדדים החותמים עליו, לשמור על סודיות מוחלטת באופן כזה שאף צד לא יוכל לעשות שימוש במידע שעומד לרשותו ולא יוכל לחשוף אותו בפני צדדים אחרים.

הסכם סודיות, NDA, מנוסח על ידי עורכי דין, הרבה פעמים זה הסכם בסיסי שהצד אשר מבקש להחתים את הצד השני עליו, מציג אותו בפני כל גורם איתו הוא עובד. אחרי ששני הצדדים חותמים עליו הרי שמדובר בהסכם משפטי מחייב. ישנם מקרים בהם נקבע שההסכם יהיה בתוקף מעתה והלאה, לעומת זאת ישנם מקרים בהם ההסכם יהיה בתוקף עד לנקודת זמן מסוימת.

 

באילו מקרים נהוג לחתום על הסכם סודיות?

כאמור, הסכם סודיות בין צדדים שמנהלים משא ומתן זה רק מקרה אחד בו נהוג להשתמש בו, שכן יש שורה של מקרים ומצבים בהם נהוג להשתמש בסוג כזה של הסכם. הנה כמה דוגמאות בולטות לכך:

הסכם סודיות למועמדים ועובדים – מקומות עבודה רבים נוהגים להחתים מועמדים לעבודה או עובדים שהתקבלו לעבודה במקום על הסכם סודיות שמונע מהם לספר או להשתמש במידע שהם נחשפו אליו דרך מקום העבודה.

הסכם סודיות ללקוחות, ספקים וכדומה – נניח וספק מסוים מעוניין לעבוד עם חברה, אזי שהיא יכולה לבקש ממנו לחתום על הסכם סודיות בשביל שהמתחרים שלה לא ייחשפו למידע עסקי אליו הוא נחשף. זה נכון גם במקרים של לקוחות אשר בוחרים לעבוד עם חברה מסוימת ולשם כך הם צריכים להתחייב על הסכם סודיות.

הסכם סודיות תביעות משפטיות – דוגמא פחות "חיובית" של הסכם סודיות מוכר לנו מעולם המשפט, אם נניח אדם מסוים נתבע בגין מעשים מסוימים על ידי אדם אחר, אזי שהוא יהיה מוכן הרבה פעמים לפצות אותו בסכומי כסף גדולים, בתנאי שהצד השני לא יספר על מה היתה התביעה. זה נפוץ בעיקר בתביעות שקשורות לעבירות מין, בפרט בקרב אנשים מפורסמים המעוניינים להימנע ממבוכה תקשורתית.

 

מה חשוב שהסכם סודיות יכיל?

בעיקרון הסכם סודיות חייב להתייחס לכל מידע אליו יכול הצד שמתבקש לחתום על ההסכם, להיחשף אליו, וכמובן לכל סוג של איסור להשתמש במידע, בין אם זה לצרכים אישיים ובין אם זה לצורכי חשיפה. במקרים רבים, יהיה אסור לו אפילו לספר לבני משפחה על מה הוא חתם ועל המידע שעומד לרשותו.

Exit mobile version