Site icon היחידה לשירותים נוטריונים

איך ניתן לצמצם ואף לעצור את צריכת הסמים בקרב בני נוער?

קרדיט תמונה: freepik

בשנים האחרונות, קיימת עלייה בצריכת הסמים בקרב בני הנוער בישראל. הסיבה העיקרית לכך היא ההתפתחות והפופולריות של הרשתות החברתיות ושל האינטרנט, וזמינות המידע בהם. כל אלה גורמים לבני הנוער לרצות ולהתנסות בדברים חדשים שאינם מוכרים להם, בין היתר – בשימוש בסמים.

מדובר בתופעה מדאיגה, ובמאמר זה אסביר כיצד ניתן לצמצמה ואף לעצורה.

 

על ההורים להיות מעורבים בחיי ילדיהם

בני נוער לא נוהגים לשתף הרבה את הוריהם בנעשה בחייהם, ולעתים הם אף נוטים למרדנות ולהתנגדות לסמכות ההורית.

ואולם, אין זה אומר שההורים צריכים להיות אדישים למצב זה ולקבל אותו. אדרבא, אם ההורים יהיו מעורבים ויתעניינו בנעשה בחיי ילדיהם, תוך הבהרה כי הדבר לא נעשה מחטטנות או מכך שהם לא סומכים עליהם, אלא כי אכפת להם מהם – ייתכן והקשר בינם לבין ילדיהם יהיה חזק וטוב יותר.

כך, ההורים, להם ניסיון חיים רב מלילדיהם, ירגישו בנוח יותר להסביר לילדיהם על הבעייתיות והמסוכנות בשימוש בסמים, וכן הילדים יותר יביעו נכונות להקשיב להם ובסופו של דבר להפסיק או להימנע משימוש זה.

מידע נוסף, ראה: https://www.drugcrime-law.co.il/

 

החמרת הענישה

כיום, החוק לא מתחשב, בעיקרון, בגיל המשתמש בסמים. העונש על בני הנוער המשתמשים בסמים הם שלילת רישיון הנהיגה, קנס כספי ואף מאסר. ואולם, בדרך כלל, בני נוער המשתמשים בסמים נשלחים לשירות המבחן לנוער, ולא עומדים לדין, אם זו העבירה הראשונה שהם מבצעים וכן אם הם משתפים פעולה באופן מלא. אם הם לא משתפים פעולה, עשוי להיות מוגש כתב אישום נגדם.

ואולם, עקב העובדה שתופעת צריכת הסמים בקרב בני הנוער לא מצטמצמת – ייתכן ואין מנוס מלהחמיר את הענישה, באמצעות שינוי החקיקה.

ייתכן ובני הנוער חושבים שהענישה הקיימת כיום אינה חמורה דיה, ולכן הם לא נרתעים מלהשתמש בסמים.

בנוסף, ייתכן והענישה הקיימת כיום, לא גורמת לבני הנוער לחשוב שאולי הנזק שעלול להיגרם להם כתוצאה מהשימוש בסמים עולה על התועלת שיכולה, אם בכלל, להיגרם מכך. החמרת הענישה תוכל לגרום להם לעשות כן, להרתיע אותם מהמשך שימוש בסמים או להימנע מכך מראש, מה שיוביל בסופו של דבר לצמצום התופעה המדוברת ואולי אף לעצירתה.

 

לסיכום, אני חושב שקיימות שתי פעולות מרכזיות שיכולות לצמצם ואף לעצור את צריכת הסמים בקרב בני נוער.

ראשית, על ההורים להיות יותר מעורבים בנעשה בחיי ילדיהם, וכל עוד הם יעשו זאת נכון – הקשר בינם לבין ילדיהם יתחזק, מה שיגרום להם להרגיש יותר בנוח להסביר לילדיהם על הבעייתיות והמסוכנות בשימוש בסמים, ויגרום לילדיהם להביע נכונות להקשיב להם ולפעול בהתאם.

שנית, ייתכן ויש להחמיר את הענישה, באמצעות שינוי החקיקה, שכן ייתכן ובעיני בני הנוער – הענישה הקיימת כיום אינה מספיקה כדי להירתע מלהשתמש בסמים, וכן אינה גורמת להם לחשוב שייתכן והנזק שעלול להיגרם להם כתוצאה משימוש זה, עולה על התועלת שיכולה, אם בכלל, להיגרם מכך.

Exit mobile version