Site icon היחידה לשירותים נוטריונים

צו ירושה ברבנות

קרדיט תמונה: freepik

צו ירושה הוא מסמך משפטי שנועד להסדיר את עזבונו של הנפטר במקרה בו הוא לא הותיר אחריו צוואה המפרטת מה הוא רוצה שיעשה עם רכושו. כמו כן, צו הירושה מוצא גם במצבים בהם כן נותרה צוואה, אך היא לא בעלת תוקף משפטי מכל מיני סיבות אפשריות. חוק הירושות קובע נהלים ברורים להתנהלות היורשים עם העיזבון, וניתן לממש אותו או בבית הדין לענייני משפחה או בבתי הדין הרבניים. כיצד ניתן לממש אותם בבתי הדין השונים ומתי אנשים בוחרים בבית דין כזה או אחר כדי להוציא את הצו? כל הפרטים בהמשך. 

מהו צו ירושה ברבנות ובמה הוא שונה ממימוש צוואה רגילה?

החוק הישראלי קבע סמכויות לשתי ערכאות משפטיות שיכולות להוציא צו ירושה והם הרשם לענייני ירושה ובית הדין הרבני. אין חיוב בחוק לגבי המיקום בו מנהלים את התיק, ובעלי העניין יכולים לבחור בבית הדין הרבני כמו שהם יכולים לבחור בבית הדין לענייני משפחה. כמו בבתי הדין בגירושין, ההחלטה היכן יוצא צו הירושה תעשה על פי הפנייה הראשונה למי מהגופים. אם הפנייה תהיה לבין הדין הרבני, התיק יתנהל בו, ואם היא נעשתה לבית הדין לענייני משפחה, התיק יתנהל שם. 

באופן טבעי אנשים רבים בוחרים בבית הדין לענייני משפחה לקיום צו ירושה, אך אם הם מעוניינים לקיים זאת בבית הדין הרבני, עליהם לקבל קודם לכם את הסכמתם של כל בעלי העניין בירושה – בכתב. 

כיצד יש לבצע את תהליך הוצאת צו ירושה ברבנות?

כשכל הצדדים מחליטים שהתיק יתנהל בבית הדין הרבני, עליהם להעביר את התיק בהסכמה וגם להתחייב זה כלפי זה שיקבלו את הכרעת הדין של בית הדין הרבני. בשלב הראשון, כאשר מבקשים לפתוח את התיק, הצד שהגיש חייב להציג מסמך חתום על ידי הצדדים האחרים המעורבים שהסכימו להליך. לאחר מכן הבקשה עוברת לרשם לענייני ירושה ואם הרשם יחליט שהפנייה נעשתה שלא בתום לב הוא יכול לסרב להעביר את התיק לבית הדין הרבני ולאחר החלטה כזו לבית הדין הרבני לא תהיה סמכות לעסוק בתיק. 

ברוב המקרים רשם הירושה יאשר את העברת התיק, גם אם התיק כבר החל בהליכים בבית המשפט לענייני משפחה. ההבדלים בין שני הגופים יכולים להיות מהותיים וכדאי לדעת זאת לפני שיוצאים אל ההליך. בעוד שבבית המשפט לענייני משפחה ההתייחסות לנושאי ירושה נעשית מתוך עקרונות המשפט האזרחי, בית הדין הרבני מתייחס לעקרונות הדת וההלכה היהודית שיכולים להיות שונים מאוד. לעיתים קרובות אנשים יבחרו לפנות דווקא לבית הדין הרבני, וזאת מתוך טעמי דת, אך אין זה אומר שהצדדים לא צריכים להיות מיוצגים על ידי עורך דין ירושה אשר מתמחה גם במשפט אזרחי וגם במשפט על פי ההלכה והדת. 

יש לבחור עורך דין מיומן, בעל ניסיון רב בתחום ובמיוחד בתחום בית הדין הרבני, ניתן לעשות זאת בהסכמת הצדדים או כייעוץ פרטי לאחר הצדדים או באופן שבו עורך דין ייצג בגלוי אחד או כמה מהצדדים בהליך. פנייה מוקדמת תסייע גם לחשוב לעומק איזה בית דין יהיה המתאים ביותר להגשת הבקשה לקיום צו הירושה. 

Exit mobile version