דיני החוזים כוללים הוראות חוק ופסיקות בית המשפט העליון הקשורות לחוזים שנערכים ונחתמים בארץ, וחוקי החוזים מחליפים הסכמים משפטיים שנעשו בין שני צדדים או יותר, בין אם הם בכתב ובין אם הם בעל פה.
חוקים אלו מהווים את הבסיס שעליו מסתמכים בתי המשפט בבואם לדון בסכסוכים חוזיים. סוגיות מרכזיות כוללות שאלות כמו האם די בחוזה כדי להיחשב מחייב מבחינה משפטית, האם הצדדים דבקו בעקרון תום הלב, מקרים של הפרת חוזה, ביטולים משפטיים ועוד.
במאמר זה, עורך דין שי חצבני מסביר את המושגים שחשוב להבין לפני חתימה על חוזה, ואתם מוזמנים להקדיש כמה דקות לקריאת התובנות, מכיוון שידע זה יועיל לכם במוקדם או במאוחר.
נתחיל עם טיפ חשוב:
ניהול משא ומתן ועריכה וחתימה על חוזים צריכה להתנהל בתום לב, והימנעות מקיום חובה זו מוביל בדרך כלל לקנסות, לרבות ביטול אפשרי של החוזה והטלת עלויות ונזקים. יתרה מכך, חשוב לקיים את תנאי החוזה שחתמתם, גם אם מתעוררות בעיות (הנקודה שחשוב לזכור היא שניתן לשנות או לפרש מחדש חלקים מהחוזה לפי הצורך).
חשוב לא פחות לוודא שכל חוזה שאתם מתכוונים לחתום עליו יהיה ברור וחד משמעי, ומשקף במדויק את כוונותיכם ומטרותיכם, ולכן עורך דין שי חצבני מקפיד להבהיר את כל הסעיפים בחוזה ולהימנע מחלקים מעורפלים, עם ביצוע תיקונים נדרשים או הוספת הבהרות.
מהו חוזה?
חוזה הוא מסמך משפטי אשר מציג את הכוונות והמטרות המשותפות של שני צדדים או יותר. זה יכול להיות בעל פה או בכתב. כדי שחוזה יהיה מחייב מבחינה משפטית, עליו לציין בבירור את כוונת הצדדים להתקשר בהסכם סופי ועליו להיות "ספציפי", כלומר עליו לכלול את הפרטים המהותיים של העסקה בין הצדדים.
קיים קשר הדדי בין שני היסודות הללו; הספציפיות של חוזה משקפת לעתים קרובות את עוצמת המחויבות של הצדדים להסכם. בדרך כלל, הגדרה זו מתאימה עבור רוב החוזים שיבוצעו בהצלחה ויעמדו ביעדים של הצדדים המעורבים. עם זאת, יכולות להיווצר מורכבויות.
איך נוצר חוזה?
חוק החוזים [חלק כללי] מפשט את גיבוש החוזים, וקובע בסעיף 1 כי חוזה נכרת בתהליכי הצעה וקיבול, והצעה היא הזמנה לצד אחר להתקשר בחוזה מחייב, בעוד שהקיבול הוא אישור הצד השני שהוא מסכים לתנאי ההצעה.
לפני החתימה, יש לשקול אם גורם חיצוני, שאינו בקיא בפרטים, יבין בבירור את מטרות החוזה
גישה זו מאפשרת לוודא שגם אם מחלוקות יובילו לבית המשפט, השופט יבין את משמעותו של החוזה. אמנם לא תמיד ניתן להימנע מאי בהירות – לעיתים בשל מורכבות החוזה או עמימות מכוונת – הקפדה על כלל זה יכולה לצמצם משמעותית את המחלוקות.
כדי להבין את כוונות הצדדים, עורך דין שי חצבני משתמש בשני מושגים בסיסיים אך מכריעים: "החלטיות" ו"ודאות", יחד עם הקשר ביניהם.