מכירים את זה שמתכננים אירוע משפחתי וצריך לחשוב את מי להזמין וממי להתעלם? אם גם לכם יצא להזמין את הדודה שאף אחד לא מדבר איתה או את האחות שלא מוכנה לוותר על החלק שלה בירושה, דעו לכם שאתם לא לבד.
סכסוכי משפחה הם דבר נפוץ בכל העולם והם לא פוסחים על סלבס או בני מלוכה. ראו את משפטי המשמורת של בראד פיט ואנג'לינה ג'ולי, את מייגן מרקל ואת הנסיך הארי שויתרו על כס המלוכה תמורת שקט נפשי (תארו לעצמכם עם כמה בעיות משפטיות נאלצו להתמודד עורכי הדין של משפחת המלוכה.
משפחה היא דבר מסובך וכשזה מגיע למשפחה ועניינים משפטיים הדברים רק הופכים ליותר ויותר מסובכים.
מהם דיני משפחה?
דיני משפחה (הדין האזרחי) הם שם כולל לכל הדינים העוסקים במעמד האישי של אדם כחלק ממשפחה כשהוא רווק, הורה, נשוי או גרוש. הייחודיות של דינים אלה נעוצה בעובדה שהם נשענים בחלקם על החוק הדתי.
תפקידיו של עורך דין דיני משפחה
עורך דין דיני משפחה עוסק במגוון תחומי ייעוץ וייצוג משפטי בהתאם למצב המשפחתי של הלקוח שלו:
- טרום הנישואין – ניסוח הסכמי ממון, הפרת הבטחת נישואין
- סוגי נישואין – נישואין דתיים (ברבנות), נישואין אזרחיים (בחו"ל), רישום כידועים בציבור
- פירוק נישואין – ניסוח הסכם גירושים, חלוקת רכוש והון, קביעת מזונות, הסדרי שהייה
- הורות – הסדרת המעמד המשפטי כאפוטרופוס, אימוץ, פונדקאות, הוכחת אבהות
- לאחר המוות – ניסוח צוואות, טיפול בחלוקת רכוש ופתרון סכסוכי ירושה
- ייצוג וייעוץ משפטי בעת התדיינות בבית הדין הרבני
מסמכים חשובים שכל עורך דין משפחה ימליץ לכם לחתום עליהם
בין אם אתם נשואים, רווקים, גרושים או ידועים בציבור כל עורך דין דיני משפחה ימליץ לכם לחתום על שני מסמכים משפטיים חשובים שבשעת הצורך יחסכו לכם ולבני משפחתכם כאבי ראש משפטי.
המסמך הראשון נקרא "ייפוי כח מתמשך" – זהו מסמך המשאיר לבני המשפחה או לאנשים אותם בחר כותב המסמך מעיין "הוראות הפעלה" איך הם צריכים לפעול במידה וכותב המסמך לא יהיה כשיר מבחינה מנטלית לקבל החלטות עבור עצמו.
מסמך זה מתייחס לאופן בו יוצאו אל הפועל רצונותיו ובקשותיו של בעל ייפוי הכח המתמשך מבחינת נכסיו (האם למכור את הדירה שברשותו או להעמיד אותה להשכרה), בריאותו (האם להעביר לבית אבות סיעודי או להישאר לגור בבית) וממונו (כיצד לנהל את הכספים שחסך או השקיע בבורסה).
לדוגמה, אדם אשר עבר ניתוח בהרדמה מלאה אך לאחר הניתוח חש ברע והצוות הרפואי נאלץ להכניס אותו למצב של תרדמת ממושכת. אז צריכים בני המשפחה לפנות את עורך הדין ולבקש ממנו לממש את ייפוי הכח המתמשך.
במסמך זה יכול אותו אדם לבקש ולהדריך את בני משפחתו כיצד עליהם להתנהל מול צוות הרופאים כאשר תתעורר השאלה האם לעשות החייאה או האם לתרום איברים לאחר המוות.
המסמך השני עליו ימליץ כל עורך דין משפחה הוא כמובן – צוואה. בניגוד לייפוי כח מתמשך בו נותנים הוראות הפעלה כשאין כשירות מנטלית, בצוואה מנסחים הוראות הפעלה לאחר המוות.
הצוואה מתייחסת לחלוקת ההון, הרכוש והנכסים שאדם צבר במהלך חייו. אנשים רבים חושבים שרק כשמגיעים לגיל השלישי צריך לחשוב על צוואה אך למעשה צריך להיות מוכנים כי אי אפשר לדעת מה יקרה ומתי. עדיף לנסח צוואה, לתייק אותה באיזו קלסר ולקוות שתעלה אבק במשך שנים.
קיימים 4 סוגי צוואות:
- צוואה שנכתבה בכתב יד
- צוואה שנמסרה בעל פה ועל ערש דווי
- צוואה בפני עדים
- צוואה בפני רשות
וכמה זה יעלה לנו? עבור יפוי כח מתמשך נהוג לגבות סך של 2500 ₪ עבור אדם יחיד. ככל שהניסוח כולל יותר אנשים ומכיל יותר סעיפים כך העלות תהיה גבוהה יותר.
גם עבור ניסוח צוואה אצל עורך דין משפחה תשלמו שכר הטרחה שינוע בין 1200 ₪ ל – 3000 ₪. התשלום הסופי ישקף כמובן את מורכבות הצוואה, את הניסיון והוותק של עורך הדין או הנוטריון בו בחרתם.
קיימות עלויות נוספות הקשורות להכנת צוואה והן קבועות על פי חוק ביניהן תשלום אגרה בסך 235 ₪ בגין הפקדת הצוואה במשרדי רשם הירושות. עורך דין משפחה ידע לומר לכם אילו אגרות תצטרכו לשלם בהתאם לאופי הצוואה שניסחתם.
איך תבחרו עורך דין מומלץ לדיני משפחה?
כאשר בוחרים עורך דין ולא משנה אם הוא עורך דין לדיני משפחה, עורך דין לדיני אינטרנט או עורך דין למכירת דירה חשוב לבחור בעורך דין בעל ניסיון, אמינות ואחוזי הצלחה גבוהים בבית המשפט.
אך היות וקיימת רגישות גדולה בכל הקשור להסדרת המעמד המשפטי של בני המשפחה במצבים שונים בחיים, חשוב גם לבחור עורך דין לדיני משפחה בעל תכונות אופי ייחודיות, כגון:
רגישות – עורכי דין ידועים כאנשים לוחמניים וקשוחים אך כאשר מגיעים לדון בענייני משפחה חשוב שעורך הדין ידע להתנהל איתכם ברגישות. במקרים רבים החלטות בענייני משפחה מתקבלות מתוך כעס או רצון לנקום, עורך דין לדיני עבודה צריך לדעת כיצד להוציא את הרגשות האלה מהמשוואה ולעזור לכם לקבל החלטה מושכלת תוך שהוא מסביר לכם את המצב מבלי להעליב אתכם או לגרום לכם לנוע בכיסא באי נוחות.
זמינות – עורכי דין רבים נוהגים להיעלם לאחר שהחל התהליך המשפטי והלקוח מוצא את עצמו רודף אחריהם בכדי לקבל עדכונים והסברים על ההתקדמות בתהליך. בדקו מראש מה תהיה מידת הזמינות של עורך הדין שלכם, הרי לא תרצו למצוא את עצמכם מתוסכלים שהוא "נעלם לכם".
גמישות – בני משפחה ידועים כאנשים שבזמן סכסוכים משפחתיים נוהגים לשנות את דעתם לעיתים תכופות ובמקרים מסויימים מסכימים לדבר מסוים רק בכדי לשנות את דעתם לאחר מכן לגרום לעיכוב נוספים בתהליך המשפטי. עורך דין משפחה ציך לדעת כיצד להתמודד עם שינויים בתדירות גבוהה במהלך הייצוג.
חשיבה יצירתית – במקרים רבים בעניינים של הלב יש הרבה גוונים של אפור ולא הכל שחור או לבן. במקרים רבים חשיבה יצירתית אצל עורך דין משפחה פותרת סכסוכים משפחתיים ובעיות בצורה מהירה ויעילה יותר.
אסרטיביות – עורך דין יכול להיות אסרטיבי מבלי להפוך שולחנות ולצעוק עד שפניו יאדימו. עורך דין משפחה טוב צריך להעביר באסרטיביות ובנחישות את האינטרסים של הלקוחות שלו.
הבחנה בין עיקר לטפל – ענייני משפחה וסכסוכים בתוך המשפחה כוללים סערת רגשות גדולה ובמקרים רבים הלקוחות הנסערים משתפים את עורך הדין סיפורים קשורים יותר ופחות להליך המשפטי. חשוב שעורך הדין ידע לעשות את ההבחנה בין מה שקשור לתהליך המשפטי ומה קשור לפורקן רגשות ריגעי.
לסיכום, לא משנה באיזה בעיה משפטית נתקלת בעת הסדרת המעמד המשפטי שלכם חשוב שתבחרו בעורך דין מומלץ דיני משפחה בעל התמחות בתחום בו אתם זקוקים לייעוץ או לייצוג. כדי להקל על הבחירה מומלץ להרכיב רשימה של כחמישה שמות של עורכי דין מומלצים, לשוחח איתם בטלפון, לשאול שאלות לגבי תהליך העבודה ולהבין מי מתאים לכם יותר ומי פחות. לאחר כמה שיחות כאלה, הרשימה כבר תצטמצם מעצמה ואתם תישארו עם שם אחד או שניים ומכאן הבחירה היא כבר קלה יותר.
בהצלחה!