Site icon היחידה לשירותים נוטריונים

מינוי אפוטרופוס להורה מבוגר: שאלות נפוצות והתשובות שלהן

קרדיט תמונה: Pixabay

אנשים רבים כבר מכירים את הצורך במינוי אפוטרופוס להורים המזדקנים שלהם, אך ישנם לא מעטים שנתקלים בסיטואציה הזאת בפעם הראשונה בחייהם, והם מלאים בשאלות ותהיות – ומחפשים מישהו שיעשה להם סדר בכל הנושא החשוב הזה.

המאמר הזה נועד לענות על שאלות נפוצות בכל הנוגע למינוי אפוטרופוס להורה מבוגר. כמובן שעדיף בכל מקרה לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום הזה, כדי שיוכל לסייע באופן פרטני לכל מקרה לגופו.

מי ממנה את האפוטרופוס?

הגוף שאחראי על מינוי האפוטרופוס בצורה רשמית הוא בית המשפט. ישנם מקרים שבהם ההליך נעשה בצורה מסודרת ומהירה, אך ישנם מקרים שבהם יש צורך בדיונים ממושכים, בעקבות התנגדויות שונות – בדרך כלל של בני משפחה.

תפקידו של בית המשפט הוא לבחון את מצבו של ההורה על מנת לוודא שהוא אכן צריך אפוטרופוס שידאג לענייניו. לאחר מכן, על בית המשפט לבחון את המועמדים השונים (במידה וישנם מספר מועמדים שרוצים בזאת), ולבחור את המתאים ביותר עבור ההורה הקשיש.

מתי יש למנות אפוטרופוס להורה מבוגר?

מינוי אפוטרופוס הוא תפקיד בעל אחריות רחבה, שכולל הצהרה משמעותית מאוד ולפיה האדם שעבורו יש למנות אפוטרופוס אינו יכול לנהל את ענייניו האישיים, בין אם הבריאותיים ובין אם הממוניים.

כתוצאה מכך, מינוי אפוטרופוס מפקיע הלכה למעשה את העצמאות של האדם על חייו, ומונע ממנו להחליט החלטות חשובות בעצמו.

בשל כך, ישנה חשיבות גדולה מאוד לוודא שאותו אדם, ההורה המזדקן, אכן צריך שמישהו יהיה שם על מנת לשמור על בריאותו ונכסיו.

לכן, המחוקק קבע כי יש למנות אפוטרופוס רק כאשר אין ספק שאותו אדם אינו מסוגל לקבל החלטות מושכלות בנוגע למצבו, ואם לא יהיה מישהו אחראי שיפקח על ענייניו – הוא עלול לקבל החלטות שגויות בנוגע למצבו הבריאותי ומצבו הפיננסי, והוא אף עלול ליפול קורבן לנוכלים שרוצים לשים את ידיהם על ממונם ונכסיהם של קשישים.

כדי לעשות זאת, ישנן מספר בדיקות שמבוצעות על ידי רופאים מתחום הגריאטריה והקוגניציה, ועל פיהן ניתן לקבל החלטה אם האדם שנבדק אכן אינו מסוגל לקבל החלטות מושכלות או שראשו וגופו עדיין מאפשרים לו להתנהל בצורה עצמאית.

מה תפקידו של האפוטרופוס?

כפי שכבר ציינו, המשמעות של מינוי אפוטרופוס היא אובדן העצמאות של אדם, ולכן תפקיד האפוטרופוס מלא אחריות וכולל דרישות רבות.

בין השאר, ישנם מצבים שבהם האפוטרופוס אחראי על בריאותו ומצבו הרפואי של ההורה הקשיש. במקרים אלה, על האדם שמונה לתפקיד לקבל החלטות שנוגעות להליכים רפואיים שונים.

זאת, מכיוון שמצבו של הקשיש אינו מאפשר לו לקבל את ההחלטות הראויות בנוגע להליכים הרפואיים האלה.

האפוטרופוס אחראי גם לרווחתו הכוללת של ההורה, ולוודא שהוא חי בתנאים הולמים שמתאימים למצבו.

על מנת לוודא שהאפוטרופוס אכן מבצע את תפקידו נאמנה, התפקיד כולל דרישות בירוקרטיות רבות, וחובת דיווח שנתית.

על האפוטרופוס מוטלת החובה לערוך סקירה מקיפה על מצבו הפיננסי של ההורה המבוגר, ולהגיש לאפוטרופוס הכללי דוח הכולל רישום של כל רכושו ונכסיו של ההורה עליו הוא ממונה.

מדי שנה, על האפוטרופוס להגיש למדינה מסמכים שונים ומגוונים, שמוכיחים כי הוא מנהל את נכסיו והונו של הקשיש בצורה ראויה, שהוא דואג לרווחתו של ההורה המבוגר ועוד.

האם יש פתרון עדיף על פני מינוי אפוטרופוס?

אם הגעתם לשלב שבו יש צורך למנות אפוטרופוס באופן מיידי, מכיוון שההורה המבוגר כבר לא מסוגל לקבל החלטות מושכלות, ייתכן שזו הברירה היחידה שלכם.

יחד עם זאת, כיום ניתן להיערך מראש כדי לבחור מלכתחילה מי ינהל את ענייניו של אדם במידה וכאשר הוא לא יהיה כשיר לעשות זאת בעצמו.

בשנת 2017 נוסף כלי משפטי יעיל מאוד, שמאפשר לאדם להתכונן מראש ליום שבו יאבד את צלילותו ואת יכולתו לקבל החלטות מושכלות.

הכלי הזה נקרא "ייפוי כוח מתמשך", והוא מומלץ על ידי עורכי דין רבים מכיוון שהוא יכול למנוע חוסר נעימות ומאבקים משפטיים ממושכים בעתיד.

כאמור, בכל מקרה שבו יש צורך למנות אפוטרופוס באופן דחוף, או במקרה ואתם מעוניינים להיערך למצב כזה מראש – בין אם על ידי עריכת ייפוי כוח מתמשך ובין אם בדרך אחרת – מומלץ לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני אפוטרופסות כדי לוודא שאתם שומרים על זכויותיכם ועל זכויות ההורים בצורה מלאה.

Exit mobile version