Site icon היחידה לשירותים נוטריונים

כל מה שאתם צריכים לדעת על כלא צבאי

קרדיט תמונה: freepik

אם אתם חוששים לילד שלכם שעבר משפט צבאי וכעת עלול להיכנס לכלא צבאי, אנחנו קודם כל רוצים להוריד את העננה המרחפת מעליכם ולהגיד כי לא פעם, גם חיילים טובים ואנשים מצויינים, מוצאים את עצמם בכלא צבאי. הסיבה היא שבסופו של יום, למרות שאין אחד שלא שירת בצבא, מדובר על מערכת שהיא לא מערכת אזרחית, אלא מערכת צבאית לה חוקים משלה. הרבה פעמים, נמצא חיילים נכנסים לכלא צבאי על 'עבירות' שבחיים האזרחיים אלו לא עבירות בכלל. כך שבראש ובראשונה, פשוט צריך להבין כי מדובר על מערכת מורכבת שצריך להבין את החוקים שלה. זה לא אומר שהילד פושע או שקרה אסון בהיכרח, אלא זה רק אומר שיש להבין את החוקים של המערכת ולדעת איך להתנהל בתוכה.

 

אילו סוגים של כלא צבאי קיימים ועבור מי הם מיועדים

גם אם חייל מבצע עבירה, לא כל עבירה מחייבת ענישה של כלא צבאי בהיכרח וגם לא בכל פעם ישלחו את כל החיילים לאותו המקום. בצבא יש 'מדרגות' בתחום הזה והעונש נקבע בהתאם לדרגה של החייל העומד למשפט ובהתאם לחומרת המקרה.

דרגה ראשונה היא על"מ, עצור לפני משפט: במקרה הזה, בדרך כלל החייל ימתין בכלא 4 עד לתום ההליכים בעניינו. כלא 4 ממוקם במחנה צריפין, כך שבמקרים רבים, גם אם הנוהל הרישמי הוא שהחייל עובר, לאחר המשפט, לכלא 6 בצפון, חייל יכול לבקש להישאר עצור בכלא 4 בשביל להקל על המשפחה המגיעה לביקור, במידה והמשפחה מתוגררת בדרום הארץ.

דרגה שניה, 'מחבוש': במקרים בהם החייל לא עונה לדרישות המנהליות של הצבא, הוא עלול למצוא את עצמו בימי 'מחבוש', כלומר, פרק זמן בו אסור לא לצאת הביתה. יש מקרים בהם החייל נשאר בבסיס האם שלו ובמקרים אחרים, הוא מועבר למחנה צריפין, שם יצטרף לגדוד החיילים שנמצאים בסטטוס זהה. מדובר על הליך מנהלי של הצבא שאין לו שום השלכה על החיים באזרחות לאחר מכן.

דרגה שלישית, אסיר:  גם כאן אנחנו רוצים להפריד בין חיילים שנשפטים על עבירות הנוגעות למשמעת ולנהלים ששייכים לצבא ובין חיילים שביצעו מעשים שמוגדרים כפליליים גם באזרחות.  למשל, חייל שנפס על אחזקת סמים או על מעשים חמורים מאלו, עלול להסתכן ברישום פלילי שיופיע גם במאגרי המידע של משטרת ישראל. במקרים מסוימים, כאשר העבירה היא עריקות או במקרה של אחזקת כמות קטנה של סמים קלים לשימוש עצמי, הרישום הפלילי יהיה מופחת בתנאים מסוימים.

 

על ביקורים בכלא צבאי ועל הזכויות של החייל העצור

לכל כלוא יש כמה זכויות בבסיסיות. הזכות הראשונה נוגעת לסכום כסף המגיע לו לרכישה של חטיפים או סיגריות בשק"ם, לקיצבה קוראים 'קנטינה' והיא בגובה של אחד עשר שקלים או יותר, במידה ומדובר על קצין. עצור המוחזק לפרק זמן של פחות משמונה ימים בכלא צבאי, יש את הזכות לקבל ציוד מקרובי משפחה ללא כל הגבלה, זאת בכפוף לתיאום עם גורמי התיאום בכלא שש או כלא ארבע, תלוי במקרה. עצירים אחרים, השוהים פרק זמן ארוך יותר בכלא צבאי, זכאיים לביקור של בן משפחה פעם בשבועיים, בתיאום עם משרדי הכלא. עבור חיילים נשואים, יש הקלות מסוימות והוא יכול להיפגש עם בני המשפחה שלו לעיתים תכופות יותר.

חשוב להגיד, בדרך כלל, ניתן לקבל חופשה להשתתפות באירוע משפחתי כמו חתונה או בר מצווה. בכל מקרה, יש לבקש על כך אישור ממפקד הכלא.

 

מתי נכון לפנות למענה מקצועי של עורך דין מנוסה

במקרים מורכבים, בהם העבירה נחשבת פלילית גם באזרחות, כדאי לפנות לייעוץ ולייצוג משפטי. השדה המשפטי הוא שדה עם שפה משלו והתפקיד של אנשי המקצוע, עורכי הדין, הוא להבין איך להתנהל בתוך המערכת המורכבת הזו כדי לאפשר ללקוח למצות את הזכויות המלאות המגיעות לו כחוק. הדבר לא שונה במקרה של משפט צבאי ועבור מענה מקצועי, אתם זכאים ליצור קשר ולקבל ליווי של בעל מקצוע המכיר את המערכת היטב ויודע איך לקרוא את המפה.

Exit mobile version